Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλοκαιρινό παιχνίδι μαθηματικών -Τα πεινασμένα καρχαριάκια-

26 Ιουνίου 2015 ΚατηγορίαΝηπιαγωγείο
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο:
(2 ψήφοι)
Καλοκαιρινό παιχνίδι μαθηματικών -Τα πεινασμένα καρχαριάκια-

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Δημοσιεύστε το --> Share This on Twitter Share This Link on Facebook

"Τα πεινασμένα καρχαριάκια" είναι ένα άκρως διασκεδαστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι, μέσα από το οποίο τα παιδιά καλούνται να κάνουν μετρήσεις, προσθέσεις και συγκρίσεις.

Την αρχική ιδέα της κατασκευής και του παιχνιδιού την πήρα από τον ιστότοπο "Προσχολική Παρεούλα" (http://prosxolikipareoula.blogspot.gr/) και μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Έκανα τροποποιήσεις και προσάρμοσα το παιχνίδι ώστε να γίνει μια δραστηριότητα μαθηματικών.

Για την κατασκευή θα χρειαστείτε:

•γαλάζιο ή μπλε χαρτόνι κάνσον (διαστάσεις 50X70)

•λευκό χαρτόνι κάνσον

•μαύρο χαρτόνι κάνσον

•λευκές κόλλες Α4

•κόλλα στικ

•ψαλίδι

•μολύβι

•χάρακα

•μαύρο μαρκαδόρο

•εκτυπωτή

•ρολό πλαστικοποίησης βιβλίων (προαιρετικά) 

Για το παιχνίδι θα χρειαστείτε επιπλέον αρκετά μπαλάκια!

Αρχικά κόψτε τόσα μπλε ή γαλάζια τετράγωνα όσα και τα καρχαριάκια που επιθυμείτε να φτιάξετε. Προσωπικά έκοψα 10 τετράγωνα διαστάσεων 25X25 και έφτιαξα 10 καρχαριάκια, μιας και είχα τάξη 20 παιδιών, τα οποία ήθελα να χωρίσω σε δύο ομάδες.

Διπλώστε τα τετράγωνα διαγώνια. Κατόπιν, διπλώστε τις δύο πλευρές έτσι ώστε να ακουμπούν επάνω στη διαγώνιο του τετραγώνου που δημιουργήσατε στην αρχή. Το αποτέλεσμα θα μοιάζει με χωνί.

  

Κρατήστε τις πλευρές διπλωμένες ώστε να δημιουργηθεί ένας ρόμβος και σχεδιάστε το περίγραμμα του στο λευκό χαρτόνι. Σχεδιάστε ουρά και πτερύγιο. Θα χρειαστείτε δύο ίδια κομμάτια για την ουρά και το πτερύγιο για να τοποθετηθούν και να κολληθούν αντικριστά και στις δύο πλευρές του καρχαρία. Σχεδιάστε και κόψτε δύο άσπρα και δύο μαύρα (μικρότερα από τα άσπρα) κυκλάκια για τα μάτια του κάθε καρχαρία. Κόψτε το λευκό χαρτόνι πριονοτά σχηματίζοντας τα δόντια του καρχαρία.

Έπειτα ξεκινήστε τη συναρμολόγηση κολλώντας τα κομμάτια στο αντίστοιχο σωστό σημείο. Ο λευκός ρόμβος πρέπει να κολληθεί στην εσωτερική πλευρά του γαλάζιου/μπλε χαρτονιού και ομοίως στην εσωτερική πλευρά του λευκού χαρτονιού να κολληθούν τα δόντια.

  

Εν συνεχεία τα μάτια, το πτερύγιο και η ουρά. Με το μαύρο μαρκαδόρο σχεδιάστε τα βράγχια. Πληκτρολογήστε στο word τα νούμερα από το 1 έως το 10 και αφού τα κόψετε κολλήστε από ένα νούμερο σε κάθε καρχαρία. Προαιρετικά αν το επιθυμείτε για μεγαλύτερη αντοχή σε βάθος χρόνου μπορείτε να πλαστικοποιήσετε τα καρχαριάκια χρησιμοποιώντας το ρολό πλαστικοποίησης βιβλίων. Τα καρχαριάκια είναι έτοιμα!!

  

Το παιχνίδι παίζεται ως εξής:

Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ισάριθμες ομάδες. Οι παίκτες της μίας ομάδας κρατούν τα καρχαριάκια με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένει συνέχεια ανοιχτό το στόμα τους, ενώ οι παίκτες της άλλης κρατούν από ένα μπαλάκι. Η ομάδα με τα καρχαριάκια μπορεί να είναι όρθια σε μία σειρά ή καθιστή σε ένα παγκάκι (π.χ. στην παρεούλα). Τα παιδιά της άλλης ομάδας σηκώνονται ένα - ένα, στέκονται σε μια συγκεκριμένη θέση που έχει οριστεί από την αρχή και προσπαθούν να ρίξουν το μπαλάκι που κρατούν μέσα στο στόμα κάποιου καρχαρία. Σε περίπτωση που η βολή είναι επιτυχής, ο παίκτης κάθεται και συνεχίζει ο επόμενος. Σε περίπτωση που ο παίκτης αστοχήσει, έχει δικαίωμα να ρίξει άλλη μία φορά στον επόμενο γύρο, δηλαδή αφού κάνουν μια προσπάθεια όλα τα παιδιά. Όταν έχουν ολοκληρωθεί δύο γύροι με βολές τότε κάθονται όλα τα παιδιά και η νηπιαγωγός τα καλεί ένα - ένα να της φέρουν τα καρχαριάκια που κρατούν. Αρχικά οι παίκτες αναγνωρίζουν τον αριθμό που φέρει πάνω του ο κάθε καρχαρίας, ενώ στη συνέχεια μετρούν τα μπαλάκια που έχει μέσα στο στόμα του. Κάθε φορά που βρίσκεται ένα μπαλάκι γίνεται καταγραφή του αριθμού που φέρει ο καρχαρίας. Αν κάποιος καρχαρίας έχει παραπάνω από ένα μπαλάκι τότε γίνεται η καταγραφή του αριθμού τόσες φορές όσες και τα μπαλάκια που βρέθηκαν. Στο τέλος γίνεται η πρόσθεση των αριθμών ανά δύο. Για παράδειγμα, αν έχουμε δέκα αριθμούς στη σειρά (π.χ. 10, 10, 5, 3, 2, 1, 6, 6, 8, 4) αρχικά προσθέτουμε μαζί με τα παιδιά τους δύο πρώτους (π.χ. 10+10=20), στη συνέχεια προσθέτουμε το άθροισμα των δύο πρώτων με τον τρίτο (π.χ. 20+5=25). Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να βρούμε τον τελικό άθροισμα όλων των αριθμών. Γράφουμε το άθροισμα σε εμφανές σημείο. Συνεχίζει το παιχνίδι η δεύτερη ομάδα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Τέλος, γίνεται σύγκριση των δύο αθροισμάτων και ανάμεσα τους τοποθετείται το μαθηματικό σύμβολο "<" ή ">". Ανακήρυσσεται νικήτρια η ομάδα που έχει συγκεντρώσει το υψηλότερο σκορ!

  

Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!

♥Ροδή♥  

Ετικέτες