Ένας ζωντανός πίνακας ζωγραφικής! Δραστηριότητα μαθηματικών

11 Νοεμβρίου 2015 ΚατηγορίαΝηπιαγωγείο
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο:
(4 ψήφοι)
Ένας ζωντανός πίνακας ζωγραφικής! Δραστηριότητα μαθηματικών

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Δημοσιεύστε το --> Share This on Twitter Share This Link on Facebook

Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης μας με τη θεματική ενότητα "σχήματα" δημιουργήσαμε ένα ζωντανό πίνακα ζωγραφικής με σχήματα.

Τον χαρακτηρίσαμε ζωντανό γιατί αλλάζει συνέχεια και μεταμορφώνεται σε κάτι διαφορετικό.
Είναι μια ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα που δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε παιδιά που δε ζωγραφίζουν πολύ καλά και ευδιάκριτα να φτιάξουν μια απόλυτα κατανοητή ζωγραφία ενώ ταυτόχρονα κρατά συνεχώς τα παιδιά σε επαφή με τα σχήματα, τα χρώματα και τους αριθμούς (1, 2).

Ουσιαστικά αυτό που θα χρειαστείτε είναι ένα ταμπλό, πάνω στο οποίο θα κολλήσετε (σε όλη του την επιφάνεια) αυτοκόλλητη ταινία βέλκρο (χριτσ χρατσ), πολύχρωμα χαρτόνια για να φτιάξετε ποικίλλα σχήματα, ψαλίδι, φύλλα πλαστικοποίησης για να τα πλαστικοποιήσετε και έναν πλαστικοποιητή.
Μετά την πλαστικοποίηση των σχημάτων κολλήστε στη μία πλευρά ένα μικρό κομμάτι βέλκρο έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά να τα τοποθετούν σταθερά πάνω στο ταμπλό. Για το ταμπλό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια ξύλινη ή πλαστική επιφάνεια (π.χ. επιφάνεια κοπής, δίσκο σερβιρίσματος). Ακόμα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μακετόχαρτο που είναι αρκετά σκληρό ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια είναι λεία, άκαμπτη και ανθεκτική ώστε να κολλούν και να ξεκολλούν τα σχήματα χωρίς να καταστρέφεται.

pinakaszwgrafikhs01  pinakaszwgrafikhs02

pinakaszwgrafikhs03  pinakaszwgrafikhs04

Η παρουσίαση του παιχνιδιού γίνεται στην ολομέλεια της τάξης, όπου δίνονται οι οδηγίες και ακολουθεί η εκτέλεση του από όλους τους παίκτες. Έπειτα το παιχνίδι τοποθετείται στη γωνιά μαθηματικών για ενασχόληση των νηπίων κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων. Πριν δοθούν οι οδηγίες, παρουσιάζουμε στα παιδιά όλα τα σχήματα (ένα - ένα) και ζητάμε να ονομάσουν το σχήμα και το χρώμα που έχει το καθένα. Στη συνέχεια κάνουμε ομαδοποιήσεις και καταμετρήσεις με βάση με το σχήμα ή το χρώμα.
Κάνουμε σειροθέτηση από τα περισσότερα προς τα λιγότερα ή αντίστροφα. Επιλέγουμε σχήματα διαφορετικών μεγεθών και ζητάμε από τα παιδιά να τα σειροθετήσουν από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο και αντίστροφα.

Υπάρχουν δύο τρόποι εκτέλεσης, ο απλός και ο σύνθετος. Κατά τον απλό το κάθε παιδί διαλέγει από το σωρό των σχημάτων όσα και όποια επιθυμεί και δημιουργεί έναν μοναδικό πίνακα ζωγραφικής.

Κατά το σύνθετο, ο πίνακας θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια ζαριών. Τα δύο από τα ζάρια περιλαμβάνουν τα σχήματα, το τρίτο τα χρώματα και το τέταρτο τους αριθμούς 1 και 2, οι οποίοι επαναλαμβάνονται στις πλευρές του.

pinakaszwgrafikhs05  pinakaszwgrafikhs06

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ζάρια επιθυμείτε. Προσωπικά συνήθως προτιμώ να χρησιμοποιώ τα δύο ζάρια με τα σχήματα και το ζάρι με τους αριθμούς 1 και 2. Άλλες φορές αντικαθιστώ το ζάρι των αριθμών με το ζάρι των χρωμάτων και άλλες πάλι τα χρησιμοποιώ όλα μαζι. Ουσιαστικά το κάθε ζάρι είναι ένα επιπλέον κριτήριο.

Το ένα ζάρι περιλαμβάνει τα σχήματα: τετράγωνο, τρίγωνο, κύκλο, έλλειψη, ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, αστέρι. Ενώ το δεύτερο τα σχήματα: τραπέζιο, μισοφέγγαρο, καρδιά, ρόμβο, εξάγωνο (το οποίο αντιπροσωπεύει όλα τα πολύγωνα) και στην έκτη πλευρά έχει μια χαμογελαστή φατσούλα, την οποία αν τύχουν τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν όποιο σχήμα θέλουν.

Κατά συνέπεια, ο παίκτης ρίχνει ταυτόχρονα τα ζάρια με  τα οποία αποφασίσατε πως θα ασχοληθείτε και ψάχνει να βρει τα σχήματα που πληρούν όλα τα κριτήρια που έτυχε σε αυτά (σχήμα, χρώμα, αριθμό). Όσον αφορά τα ζάρια με τα σχήματα, επιλέγει ο παίκτης ποιό από τα δύο θα ρίξει κάθε φορά (ποτέ δε ρίχνει και τα δύο ζάρια με τα σχήματα μαζί). Τέλος, τοποθετεί τα σχήματα όπου και όπως επιθυμεί στο ταμπλό ώστε να συνθέσει το δικό του μοναδικό πίνακα ζωγραφικής.
Μπορεί να ρίχνει τα ζάρια όσες φορές θέλει μέχρι να ολοκληρώσει το έργο του!

Για την κατασκευή των ζαριών θα χρειαστείτε τουβλάκια (από οικοδομικό υλικό), χρωματιστά χαρτιά, ένα μαύρο μαρκαδόρο, ψαλίδι, κολλητική ταινία.

pinakaszwgrafikhs07

Μετά την ολοκλήρωση του πίνακα ζητάμε από τα παιδιά να μας εξηγήσουν τι έφτιαξαν και κάνουμε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τα σχήματα ή τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν.

Τέλος, μια εναλλακτική ιδέα επέκτασης της δραστηριότητας ειναι να τη χρησιμοποιήσετε όπως ακριβώς το "φτιάξε ό,τι βλέπεις στην εικόνα". Δηλαδή να δημιουργήσετε διάφορες συνθέσεις,
να τις βγάλετε φωτογραφία και αφού τις εκτυπώσετε και τις πλαστικοποιήσετε, να προσπαθήσουν τα παιδιά να φτιάξουν ακριβώς ό,τι βλέπουν στην κάθε μία.

Καλή επιτυχία!!!
♥Ροδή♥

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ιδέες για το νηπιαγωγείο Ένας ζωντανός πίνακας ζωγραφικής! Δραστηριότητα μαθηματικών

Όλο το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία του www.rodidees.gr. Παρακαλώ να μην αναδημοσιεύσετε, τροποποιήσετε ή αντιγράψετε χωρίς τη συγκατάθεση μου. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μου στο rodidees@gmail.com.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μου για να ενημερώνεστε σχετικά με τα νέα της ιστοσελίδας μου!