Η κυρά Σαρακοστή μας

15 Μαρτίου 2016 ΚατηγορίαΝηπιαγωγείο
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο:
(0 ψήφοι)
Η κυρά Σαρακοστή μας

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Δημοσιεύστε το --> Share This on Twitter Share This Link on Facebook

Την κυρά Σαρακοστή που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι ενα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν με τα πόδια της τα εφτά                                                     κόβαν ένα τη βδομάδα μέχρι να ‘ρθει Παχαλιά!!

Η κυρά Σαρακοστή αποτελεί ένα πολύ παλιό έθιμο και δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που βοηθούσε τους ανθρώπους να υπολογίζουν τις εβδομάδες που απομένουν μέχρι το Πάσχα. Απεικονίζεται μία γυναίκα με σταυρωμένα χέρια και χαμηλό βλέμμα σε στάση προσευχής, η οποία δεν έχει στόμα γιατί ακολουθεί αυστηρή νηστεία και έχει εφτά πόδια, κάθε ένα από τα οποία συμβολίζει και από μία εβδομάδα μέχρι το Πάσχα. Κάθε Σάββατο κόβαν ένα ποδαράκι με το τελευταίο να κόβεται το μεγάλο Σάββατο. Μάλιστα κάποιοι τοποθετούσαν το τελευταίο πόδι μέσα στο ψωμί που φτιάχναν για το πασχαλινό τραπέζι και λέγαν ότι όποιος το τύχαινε θα είχε καλή τύχη. Παλαιότερα συνήθιζαν να το φτιάχνουν με ζυμάρι. Άλλες επιλογές ήταν το ύφασμα και το χαρτί. 

Η δική μας κυρά Σαρακοστή είναι φτιαγμένη από χαρτόνι σε μεγάλες διαστάσεις (50x70 εκ.) και πλαστικοποιημένη για να αντέχει στο χρόνο. Τα ποδαράκια της είναι αποσπώμενα και τοποθετούνται με αυτοκόλλητη ταινία βέλκρο (χριτς - χρατς) έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και τις επόμενες χρονιές.

kurasarakosth01  kurasarakosth03

Αφού αφαιρεθούν όλα τα ποδαράκια θα φαίνεται όπως στη φωτογραφία παρακάτω.

kurasarakosth02

Αφού συζητήσαμε για όλα τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, στρώσαμε το σαρακοστιανό τραπέζι με τα νηστίσιμα φαγητά που τρώει η Κυρά Σαρακοστή. και ακολούθησαν οι ατομικές κατασκευές.

kurasarakosth04

Καλή Σαρακοστή!!

♥Ροδή♥

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ιδέες για το νηπιαγωγείο Η κυρά Σαρακοστή μας

Όλο το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία του www.rodidees.gr. Παρακαλώ να μην αναδημοσιεύσετε, τροποποιήσετε ή αντιγράψετε χωρίς τη συγκατάθεση μου. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μου στο rodidees@gmail.com.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μου για να ενημερώνεστε σχετικά με τα νέα της ιστοσελίδας μου!